In cautarea mea de fapte uimitoare despre multe lucruri, am reusit sa fac o lista de fapte uimitoare despre corpul uman. Este adevarat ca sunt mult mai multe dar cele ce vor urma mi s-au parut cele mai uimitoare.

Cu totii am invatat in scoala diverse fapte uimitoare despre corpul omenesc dar cu siguranta cele ce urmeaza te vor face sa te gandesti un pic mai mult. Asa ca urmeaza 15 fapte uimitoare despre corpul uman:

15. Acizii digestivi din stomac sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul. Din fericire pentru noi, acizii din stomac se reiinoiesc atat de repede incat nu apuca sa dizolve nimic din corpul omenesc.

14. Plamanii contin 300.000 de milioane de capilarii, adica cele mai mici vase sangvine din sistemul circulator cu o grosime de o celula. Daca acestea ar fi puse in ordine s-ar intinde pe 2400 km.

13. Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi, indeajuns de a popula intreaga planeta in doar sase luni.

12. Osul uman este la fel de puternic ca si granitul, avand in vedere sustinerea greutatii. Astfel, o bucata de os uman de marimea unei cutii de chibrituri poate sustine o greutate de 9 tone, adica aproape de 4 ori mai mult decat poate sustine betonul.

11. Fiecarui deget de la picior si unghie ii ia 6 luni sa creasca de la baza pana la varf.

10. Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Pielea unui adult acopera 1,9 metrii patrati. Pe  intregul vietii unui om, acesta pierde in jur de 18 kg  de piele.

9. Atunci cand dormi, cresti in inaltime in jur de 8 mm. A doua zi iti revii la inaltimea ta. Aceasta se datoreaza faptului, ca din cauza gravitatiei, cartilagele se comporta ca niste bureti.

8. O persoana din Europa consuma de-a lungul vietii 50 de tone de mancare si consuma 50 000 litri de lichide in intreaga sa viata.

7. Fiecare rinichi contine un milion de filtre individuale. Acestea filtreaza in medie 1.3 l de sange pe minut si pana la 1.4 l de urina pe zi.

6. Muschii din jurul ochiului au in medie in jur de 100 000 de miscari pe zi. Ca si echivalent, daca piciorul tau ar avea parte de aceste miscari, ar trebui sa parcurgi 80 de km in fiecare zi.

5. In 30 de minute, corpul uman genereaza atat de multa caldura incat poti fierbe 2 l de apa.

4. Unei singure celule umane ii trebuie doar 60 de secunde sa strabata intregul corp uman.

3. Preputul, de marimea unui timbru, colectat de la nou nascuti, ii trebuie doar 21 de zile sa creasca la dimensiunile a trei terenuri de baschet. Uimitor nu asa? Multumita stiintei, acesta este crescut in laborator si pielea rezultata este utilizata la ranile pacientilor arsi.

2.  Ochii primesc aproximativ 90% din informatii, practic ne transforma in fiinte vizuale.

1. Ovarele contin aproape un milion de celule ou, cu toate astea, doar in jur de 400 vor avea oportunitatea de a da nastere unei noi vieti.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!