Toți călătorii adora sa își schimbe banii in moneda locala. Chiar daca o faci la banca sau la bancomat, ești surprins de bancnotele si monedele ciudate si acesta este primul capitol din istoria si cultura tarii pe care o vizitezi. Din pacate in ziua de azi cardurile bancare incep sa preia din ce in ce mai mult controlul  iar banii cash încep sa fie tot mai putini, vezi Suedia unde platile cash au fost interzise.

Dar pana vom ajunge acolo in majoritatea tarilor sa ne bucuram de existenta a celor 7 dintre cele mai frumoase valute alaturi de caracteristicile si istoria din spatele lor.

Dolarul de pe Insulele Cook

Insulele Cook este o țară insulară situată în Pacificul de Sud formata din 15 insule. De la inceputul secolului XX si pana in 1960 insulele au fost colonie a Noii Zeilande, asa ca cele doua au o relatie speciala. Cetatenii Insulelor Cook sunt si cetateni Neo Zeelandezi si moneda utilizata pe insule este Dolarul neo-zeelandez. Totusi, acestia au si moneda proprie denumita dolarul insulelor Cook care include o moneda triunghiulara de 2 dolari si o bancnota ciudata de 3 dolari, ambele fiind colectionate de calatori si pastrate ca suveniruri.

Moneda de 2 dolari cu trei laturi are pe o parte chipul Reginei Elizabeth II, iar pe cealalta parte o vaza asezata pe o masa simpla.

Bancnota de 3 dolari este de doua feluri. Una dintre ele este roz si pe o fata este infatisata o scena tipica de duminica a unor oameni in drum spre biserica, pe cealalta fata sunt dansatori, pesti torpicali, o scoica si un papagal vorbitor lorikeet. Si este dedicata insulei Aitutaki.

Cealalta bancnota este cu verde si albastru si infatiseaza o femeie dezbracata calarind un rechin. Aceasta este o reprezentare a legendei Ina, o tanara femeie de pe insula Rarotonga (cea mai mare dintre insulele Cook), care se spune ca a calarit un rechin pentru a-si vizita prietenul de pe insula Mangaia (cea mai sudica si a doua ca marime Insula Cook). Dupa ce a lovit rechinul in cap cu o nuca de cocos, rechinul a mancat-o si nu a mai ajuns la destinatie. Pe cealalta parte este o barca traditionala a Insulelor Cook.

Florinul

Aruba este o insula independenta care face parte din  Regatul Țărilor de Jos în America centrală din Caraibe. Situată în Marea Caraibelor puțin la nord de Venezuela. Moneda insulei este Florinul Arubez si a fost introdus în 1986, odată cu competența noii bănci centrale create cu noul stat autonom față de coroana neerlandeză. Acest florin arubez a înlocuit, la paritate, guldenul din Antilele Olandeze, dar dolarul american este acceptat pe intreaga insula.

Bancnotele insulei sunt colorate, foarte frumoase și reprezinta cultura și natura întregii tari. Toate au aceleași forme geometrice pe o parte (motive decorative ceramice din era pre-Columbiana), dar fiecare dar fiecare bancnota are o culoare diferita și înfățișează cate un animal pe cealaltă fata, cum ar fi: scoici, șerpi, bufnite, broaște și pești. Conform Băncii centrale din Aruba aceste combinații au fost alese pentru a scoate în evidenta relația dinte trecut și prezent.

Una dintre cele mai tari monede este cea de 50 de cenți care are forma pătrata, inițial cea de 5 Florin era pătrata dar a fost înlocuită cu o varianta rotunda pentru a evita falsurile (cele pătrate fiind mai ușor de contrafăcut).

Randul Sud-African

Randul sud-african se afla in circulatie din 1961, anul in care tara a devenit republica; inainte, sud africanii utilizau Lira Sterlina.

Numele valutei Sud Africane vine de la Witwatersrand (Ridge of White Waters) o creasta lunga de 56 de km faimoasa pentru depozitele de aur in regiunea Johannesburg.

Fiecare  bancnota sud africana infatiseaza unul dintre cei “mari cinci” (cinci animale salbatice asociate cu salbaticia din Sud Africa: leul, elefantul, rinocerul, leopardul si bivolul de apa) pe o parte, iar pe cealalta parte este onorat Nelson Mandela (primul presedinte ales democratic din Sud Africa).

Monedele se axeaza pe celebrarea frumusetii naturii prin infatisarea pe acestea a plantelor si animalelor indigene. Un fapt foarte interesant este ca textul afisat pe fiecare moneda se schimba in fiecare an pentru a celebra cele 11 limbi oficiale ale statului Sud African.

Francul Pacific

Insulele din Tahiti sau Polinezia Franceza, sunt o colectie de 118 insule de vis localizate in Pacificul de Sud. Deaoarece Tahiti este o tara autonoma in afara Republicii Franceze, ar fi logic ca ei sa utilizeze euro ca si moneda. Dar, nu o folosesc si probabil ca este un lucru foarte bun deoarece daca comparam superbul Franc Pacific cu Euro, cel din urma este total plictisitor.

Francul Pacific, nu este utilizat doar pe Insulele din Tahiti, ci pe toate teritoriile franceze din din Pacific, cum ar fi Noua Caledonie, insulele Wallis si Futuna. Avand o valuta diferita decat Franta aflata in Europa, aceste teritorii isi pastreaza unicitatea si independenta si speram sa nu adopte Euro niciodata.

Pana in 2014, bancnotele Francului Pacific erau foarte mari si incredibil de frumoase, dar erau totodata si foarte vechi (avand 45 de ani) si nu contineau aproape nici un fel de securitate. Mai jos le puteti vedea:

Designul si marimea s-au schimbat, dar frumusetea lor a ramas. Fiecare bancnota (de 500, 100, 5000 sau 10000 de franci pacific) are o parte dedicata uneia dintre cele 4 regiuni unde este utilizata (Polinezia Franceza, Noua Caledonie, Wallis sau Futuna). Fiecare  bancnota prezinta fauna si flora mai semnificative, cum ar fi testoasele, pestii, pasarile paradis, dar si elemente ale culturii din Polinezia cum ar fi casa traditionala prezentata pe bancnota de 10000 de franci.

Despre monede, pentru fiecare din cele 7, o parte este dedicata Republicii Franceze, iar cealalta este dedicata ori Polineziei Franceze ori Noii Caledonie.

Francul Comorian

Nu numai ca francezii si-au bagat nasul adanc in Pacificul de Sud, dar si-au facut de cap si in multe tari africane, ceea ce include si Insulele Comore.

Dupa obtinerea independentei in 1975, noi bancnote si monede au fost lansate pentru a reflecta schimbarile politice. Cu toate astea, chiar daca si-au castigat independenta, Francul Comorian a ramas parte a comunitatii africane.

Bancnotele si monedele emise de catre Banca Centrala Comore au fost recent schimbate. Sunt colorate si unice infatisand cultura, istoria, fauna si flora insulelor Comore.

Exista in prezent controverse puternice privind faptul ca francul este o reminescență a colonialismului, asa ca francul folosit in Africa este foarte posibil sa fie istorie in scurt timp.

Colonul din Costa Rica

Monedele din Costa Rica nu au nimic special si sunt mai mult decat banale, dar bancnotele sunt unele dintre cele mai frumoase din lume.

Cele 6 bancnote sunt foarte colorate si fiecare dintre ele este dedicata barbatilor si femeilor care au contribuit major la istoria din Coasta Rica. Cealalta parte a bancnotelor se axeaza pe frumusetile biodiversitatii din Costa Rica si sunt reprezentate plante, ecosisteme si animale, ca rechini, pasarea Colibri si lenesi.

Fostele bancnote din Costa Rica erau la fel de tari, doar ca nu asa de colorate si foarte usor de falsificat.

Coroana Islandeza

Desi Islanda este in general inclusa in Europa din prisma istoriei si geografiei, ea nu face parte din Uniunea Europeana si in concluzie nu utilizeaza euro, in schimb folosesc Coroana Islandeza.

Sunt cinci bancnote si cinci monede aflate in circulatie.

Fiecare moneda are pe o parte cei 4 gardieni ai spiritelor Islandeze (un taur, un gigant, o pasare si un dragon), pe cealalta parte este infatisata viata marina. Fiecare moneda are cate o vietate marina, cum ar fi: crabul de tarm, delfinul sau capelinul.

Bancnotele nu sunt atat de colorate ca altele din acest articol, dar sunt foarte bogate in detalii, atat de multe incat nici nu stii unde sa te uiti. Coroana Islandeza nu se focuseaza pe fauna sau flora, dar se axeaza mai mult pe istoria islandeza, ca artistii, oamenii si piesele faimoase islandeze cum ar fi: desene, picturi, tapiserii si broderii.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!