Castelul Bran este un castel medieval situat în județul Brașov, Transilvania, România. Castelul a fost construit în perioada
secolului al XIV-lea, deși o fortificație anterioară a stat în zonă în timpul secolului precedent. De-a lungul secolelor,
Castelul Bran a fost folosit în diverse scopuri, dar a căzut în nefolosire la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În timpul secolului al XX-lea, castelul a devenit muzeu. Castelul Bran este cunoscut în mod popular ca si Castelul lui Dracula, datorită presupusei asocieri cu Contele Dracula, personajul titular al romanului Dracula al lui Bram Stoker. Deși castelul seamănă cu descrierea lui Castelul lui Dracula descris de Stoker, cunoștințele autorului despre existența Castelului Bran au fost puse la îndoială. În plus, Vlad Țepeș, un adevărat om istoric, considerat a fi inspirația din spatele lui Dracula, nu a deținut niciodată castelul. Unele surse susțin însă că Vlad a fost ținut acolo cândva prizonier.


Castelul Bran se află pe un promontoriu stâncos, deasupra Branului


Castelul Bran este situat pe un promontoriu stâncos deasupra orașului Bran, în Carpații Meridionali (cunoscut și ca
Alpii Transilvaniei). Castelul este situat la aproximativ 25 km la sud-vest de Brașov, administrativ
apartine de județul Brașov, Transilvania, în centrul României. În Evul Mediu, Bran se afla pe o rută comercială
trecând prin Munţii Carpaţi, de unde semnificaţia ei. Numele orașului, de altfel, se traduce din Slavona înseamnă „poartă”.
Deși trecerea aducea comerț, era și o rută prin care forțele ostile puteau invada regiunea Transilvania. Prin urmare, la începutul secolului al XIII-lea, Andrei al II-lea al Ungariei a dat zona Țării Bârsei (cunoscută și ca Burzenland), care includea județul Brașov, către Cavalerii Teutoni, un ordin de cruciada germană. Regele maghiar spera ca ei, cavalerii să se stabilească în zonă și să apere partea de sud-est a Transilvania de la cumanii și pecenegii nomazi.

În anul 1211, prima cetate cunoscută în apropiere de Pasul Bran (cunoscut astăzi sub numele de Pasul Rucăr-Bran) a fost ridicată de către Cavalerii Teutoni. Cavalerii nu au rămas însă mult timp în Țara Bârsei, fiind alungați din zonă în 1226. Se pretinde că cetatea de lemn pe care cavalerii au construit-o a fost ulterior distrusă. Se pare că în următorii 150 de ani, nu a existat nicio încercare de a construi un alt castel pe amplasament.
Abia în 1377 a fost construit un nou castel la Bran. La 19 noiembrie a acelui an, a fost emis un document de către
Ludovic I al Ungariei către sașii ardeleni din Brașov. În acest document, regele a acordat privilegiul de a construi un castel la Bran. La fel ca Andrei înaintea lui, Louis a avut și apărarea sud-estului Transilvaniei in minte când a permis construirea unui castel la Bran. De data aceasta, însă, amenințarea provenea de la otomani, care încercau să-și extindă imperiul spre nord.


Funcția defensivă a Castelului Bran este deja evidentă în locul ales pentru construcția sa, adică o stâncă abruptă.
între Măgura şi Dealul Cetăţii. Aceasta însemna că orice asediator ar fi trebuit să cheltuiască o substanțială cantitate de efort pentru a urca pe stâncă pentru a ajunge la castel. În plus, poziția castelului le-a oferit ocupanților săi o vedere clară a peisajului înconjurător și le-a permis să vadă inamicii care se apropiau.


Construcția Castelului Bran a fost finalizată în 1388, iar castelul a fost populat cu soldați profesioniști si mercenari. De exemplu, povestitorul din secolul al XV-lea Ioan de Târnava a scris despre „briganii englezi și soldații balisti.” În ceea ce privește stăpânul castelului, el a fost numit de către rege însuși, de obicei din rândul sașiilor ardeleni. Aceasta a fost, fără îndoială, o poziție importantă, deoarece domnul Castelul Bran a fost cel care a stat între otomani şi cucerirea lor a Transilvaniei. Până la sfârșitul secolului al XV-lea, de exemplu, Comandantul Castelului Bran deținea titlul de „Vicevod al Transilvaniei”.


Se poate adăuga că în afară de functia defensiva, Castelul Bran a servit si ca o importanta locatie economica, întrucât se afla pe o rută comercială cheie . Castelul a servit drept vamă pentru Transilvania și a ținut la o parte considerabilă a mărfurilor care se deplasează în și din regiune. Prin urmare, Castelul Bran ar fi fost o recompensa foarte bogată pentru oricine avea controlul asupra lui.

În 1407, Castelul Bran a fost dat temporar de către Sigismund al Ungariei aliatului său, Mircea cel Bătrân,
Voievod al Țării Românești. La acea vreme, Țara Românească, regiunea vecină Transilvaniei, era amenințată de către
otomani. Castelul Bran trebuia să fie un loc în care Mircea se putea refugia dacă era atacat sau alungat de pe pământurilor sale de către otomani. După moartea lui Mircea, castelul a fost însă retrocedat lui Sigismund, ca o
consecinţă a instabilităţii politice care a urmat în Ţara Românească. Ulterior, castelul a fost acordat voievozilor din
Transilvania.


În 1441, otomanii au atacat Transilvania. La vremea aceea, Voievodul Transilvaniei era faimosul Iancu de Hunedoara.
La Bran, Iancu a învins o armată otomană.
Se spune că Vlad Țepeș a trecut de mai multe ori pe lângă Castelul Bran, dar nu a jucat un rol major în istoria castelului. De exemplu, în 1459, Vlad, pe atunci voievodul muntenesc, a trecut pe lângă Castelul Bran în drum spre Brașov. Vlad a vrut să-i pedepsească pe locuitorii orașului pentru sprijinirea rivalului său la tron ​​și pentru ridicarea taxelor vamale. Vlad a reușit să ardă suburbiile orașului și a ucis sute de sași transilvăneni, ceea ce a contribuit la reputația sa notorie.

În afară de aceasta, cealaltă legătură între Vlad și Castelul Bran este că voievodul a fost ținut acolo cândva ca a prizonier. În 1462, Vlad a fost capturat de Matia Corvin, regele Ungariei, lângă Rucăr, și a fost închis în
Castelul Visegrád. Înainte, însă, Vlad a fost dus la Castelul Bran, unde a fost ținut timp de două luni.


Inutil să spun că Vlad este, de asemenea, considerat în mod popular a fi inspirația din spatele personajului contelui Dracula. Se spune că Bram Stoker, cel care a scris Dracula, s-a inspirat din Castelul Bran pentru crearea ficțiunii sale. Acest lucru se bazează pe asemănări în descrierile ambelor castele. S-a subliniat, pe de altă parte, că Stoker nu a vizitat niciodată România și, prin urmare, nu ar fi văzut Castelul Bran. Contraargumentul în acest sens este că Stoker s-a referit la descrierile Castelului Bran de către alți scriitori care au vizitat castelul. Mai mult, se susține că gravurile castelului lui Dracula din prima ediție a romanului sunt „surprinzător de asemănătoare cu Castelul Bran și niciunul altul în toată România.”


Se poate spune că Vlad a fost o mică parte din istoria Castelului Bran, deși poate ca este cea mai faimoasa figura istorica legată de castel. În orice caz, istoria castelului a continuat mult după închisoarea lui de două luni acolo.

În 1498, dreptul de folosință a castelului a fost achiziționat de către locuitorii din Brașov de la regele Ungariei,
Vladislau al II-lea. Se pare că regele avea nevoie de bani, deoarece golise vistieria regală în urma războiului.
Deși contractul de închiriere a fost inițial doar pentru o perioadă de zece ani, ulterior a fost prelungit. Sașii transilvăneni au reușit să păstreze controlul asupra castelului chiar și după ce capitala Ungariei a fost capturată de către
Otomani în 1541.


În anii 1620, Gábor Bethlen, Prințul Transilvaniei, a efectuat renovari ample la Castelul Bran, inclusiv turnul porții, turnul rotund și donjonul. Ulterior au fost efectuate și alte renovări la castel, care suferise daune considerabile de-a lungul istoriei sale.
Pe lângă asedii, castelul a fost avariat și din cauza neglijenței generale, a vremii și chiar a accidentelor. De exemplu, în 1593, a avut loc o explozie la moara de pulbere, în timp ce în 1617, acoperișurile au fost distruse de o furtuna îngrozitoare.Castelul Bran își pierde statutul de Imperiu Austro-Ungar


O schimbare majoră a rolului jucat de Castelul Bran a avut loc în 1836. În acel an, granița dintre Transilvania
si Ţara Românească a fost mutată. În consecință, Castelul Bran și-a pierdut statutul de punct cheie de frontieră și vamă în Imperiul Austro-Ungar. În timp ce castelul și-a pierdut importanța militară și economică, a continuat să servească drept un centru administrativ.
În același secol, castelul a suferit avarii în timpul Revoluțiilor din 1848, precum și în timpul Razboiului Ruso-
Turc în (1877-1878). Locuitorii din Brașov au reușit să convingă autoritățile austro-ungare sa repare castelul, iar între 1883 și 1886 au fost efectuate renovări ample.


La scurt timp după aceste reparații, însă, Castelul Bran a căzut în neglijare. Administrația castelului a fost transferată către autoritățile brașovene ai directiei silvice în 1888. Acest aranjament a fost menținut pentru următoarele trei decenii.
În această perioadă, castelul a fost locuit doar de pădurari și inspectori forestieri care au fost trimiși acolo.
din Brașov.
În 1918, Transilvania a devenit parte a României Mari. Doi ani mai târziu, orașul Brașov a dat Castelul Bran Reginei Maria, soția lui Ferdinand I, regele României. Consiliul orașului a decis să dea castelul reginei ca semn al aprecierii lor pentru eforturile ei de unificare a României.

Castelul Bran a devenit reședința preferată a reginei. Maria a inceput demersurile de restaurare a castelului și l-a transformat într-o resedinta regala de vara. Această lucrare a fost coordonată de arhitectul ceh Karel Liman. În plus, Maria a construit Casa Ceaiul, principala dependinta a castelului. Această clădire avea să fie transformată ulterior într-un restaurant. Mai mult, o centrala hidroelectrică a fost construită pentru a furniza energie electrică castelului. Regina a împărțit și energia electrică generată prin aceasta centrala cu satele Bran, Simon si Moeciu.
Când Maria a murit în 1938, proprietatea Castelului Bran a fost transferată fiicei sale, Prințesa Ileana. În 1944,
în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana a construit un spital la castel, pe care l-a numit „Spitalul Inimii Reginei”.
Acest nume poate fi luat literalmente, deoarece cu patru ani înainte, inima Mariei a fost adusă la Bran și plasată într-o
capelă criptă săpată în stâncă peste valea castelului. În orice caz, spitalul a fost înființat după ce Spitalul Crucii Roșii a fost bombardat de avioanele americane. Spitalul a fost folosit pentru tratarea celor răniți în timpul războiului și a continuat să funcționeze chiar și după ce s-a terminat.
În 1948, însă, Ileana și familia ei au fost forțate să părăsească România de către regimul comunist care tocmai venise.
la putere.

În consecință, Castelul Bran a fost confiscat de comuniști. În 1956, autoritățile au transformat castelul într-un
muzeu. Ileana a putut să viziteze din nou Castelul Bran în septembrie 1990, când avea 81 de ani. Ea a murit nu după mult timp, în ianuarie 1991. În timpul vizitei Ileanei, castelul a fost din nou în restaurare. Lucrările de restaurare
a început în 1987 și au fost finalizate în 1993. Castelul și-a păstrat rolul de muzeu și a fost promovat pe scară largă ca o
atractie turistica.

Castelul Bran-Curtea interioara


Castelul Bran revine la proprietatea familiei și la turism


Castelul Bran a fost în sfârșit retrocedat moștenitorilor Ilenei în 2006, după câțiva ani de proceduri judiciare. Cu toate acestea, guvernul român a continuat să administreze provizoriu castelul pentru încă trei ani. În 2009, Castelul Bran a fost înapoiat copiilor Ilenei, fiului ei, arhiducele Dominic von Habsburg, și surorilor sale, baroneasa Maria,
Magdalena de Holzhausen și Elisabeth Sandhofer.

Castelul Bran continuă să funcționeze ca muzeu până în prezent.
Actualul muzeu este dedicat în principal reginei Marie și există mai multe expoziții care îi prezintă viața, iar multe
dintre lucrurile personale ale reginei sunt expuse împreună cu filmări video. Cu toate acestea, și Castelul Bran
valorifică personajul contelui Dracula și tradiția vampirilor.

Potrivit unui articol de pe National Geographic, suvenirurile cu tematica vampirilor care sunt vândute la poalele Castelului Bran includ „păhare de bere cu colți, tricouri sângeroase și sticle de vin din sângele lui Dracula”. Fără îndoială, castelul este și o locație populară pentru evenimentele de Halloween. În 2016, de exemplu, a avut loc un concurs, iar premiul consta in posibilitatea de a sta la Castelul Bran in noaptea de Halloween.

În cele din urmă, se poate menționa că, Castelul Bran a jucat un rol destul de unic în actuala pandemie de COVID-19. Castelul a fost folosit de guvernul român în eforturile lor de a încuraja vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul populației țării. În cadrul acestei inițiative inovatoare, oricine se putea prezenta la castel fără programare
în week-end-urile lunii mai pentru a fi vaccinat. Pentru a îndulci afacerea, cei care au fost vaccinati au primit intrare gratuită la expoziția castelului de 52 de instrumente de tortură medievale. Desigur, această inițiativă a avut ca scop și creșterea turistilor la castel, care scăzuse din cauza pandemiei.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!