De ani de zile, oamenii de știință au studiat modul în care acumularea de molecule toxice în creier ar putea provoca sau contribui la boala Alzheimer. Dar a fost dificil să ne dăm seama ce declanșează procesul care determină aceste molecule să înceapă să se acumuleze în primul rând.

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Curtin afirmă că „scurgerea” unui compus toxic numit beta-amiloid din fluxul sanguin ar putea fi rădăcina problemei, potrivit unui studiu efectuat la șoareci publicat săptămâna trecută în revista PLOS Biology. Deși nu este încă clar dacă același proces are loc la oameni, descoperirea ar putea oferi oamenilor de știință o nouă modalitate de a urmări sau monitoriza apariția bolii Alzheimer și, poate, să îi ajute să dezvolte noi tratamente pentru prevenirea acesteia.

„Deși am știut anterior că semnul distinctiv al persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer a fost acumularea progresivă a depozitelor de proteine ​​toxice în creier numite beta-amiloid, cercetătorii nu știau de unde provine amiloidul sau de ce se originează. s-a depus în creier ”, a declarat autorul principal al studiului și cercetătorul Curtin, John Mamo, într-un comunicat de presă.

Mai precis, echipa a descoperit că beta-amiloidul, un compus care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer și care a fost asociat de mult timp cu apariția demenței, se formează în afara creierului și este apoi transportat de fluxul sanguin de lipoproteine.


În noul studiu, oamenii de știință au descoperit că acele lipoproteine ​​tind să se scurgă, permițând compușilor toxici să ajungă la creier și să înceapă să se acumuleze. Șoarecii care au avut niveluri mai ridicate de producție de amiloid au arătat, de asemenea, un grad mai mare de inflamație la nivelul creierului, sugerând o legătură între compus și apariția bolii neurodegenerative.

„Această„ cale sânge-creier ”este importantă, deoarece dacă putem controla nivelurile sanguine de lipoproteine ​​amiloide și preveni scurgerea acesteia în creier, aceasta deschide noi tratamente potențiale pentru a preveni boala Alzheimer și a întârzia pierderea memoriei”, a explicat Mamo.

Ar fi necesar să confirmăm că aceeași legătură există la oameni înainte ca cineva să poată vorbi despre noi tratamente pentru Alzheimer. Dar Mamo sugerează în declarație că anumite medicamente sau chiar modificări ale dietei ar putea reduce cantitatea de amiloid din sânge, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea sau cel puțin la întârzierea Alzheimerului – și aceasta este o veste minunată în lupta împotriva unei boli, în special oribile.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!