Având o dimensiune de puțin peste 200 de metri pătrați și un randament anual de 29 de sticle de vin, Via Mari 10 este considerată cea mai mică podgorie din lume.
Situată pe acoperișul unui palat din secolul al XVI-lea, în inima orașului Reggio Emilia, Via Mari 10 – numită după numele și numărul străzii – nu este o podgorie obișnuită. Nu numai că este incredibil de mica ca dimensiune, dar are și un randament anual de vin extrem de modest. Cu toate acestea, cel mai ciudat lucru la vinul Via Mari 10 este că nu ar trebui să-l bei. Proprietarul podgoriei consideră cele aproximativ 29 de sticle de vin produse în fiecare an sunt opere de artă pe care ar trebui mai degrabă colectionate și admirate decât consumate. Este o problemă, având în vedere că se așteaptă să plătești 5.000 de euro pentru o sticlă de vin pe care nici măcar nu ar trebui să o bei.
„Vinul meu este o formă de expresie artistică, o provocare filozofică, ceva de păstrat în sufragerie, astfel încât să poți vorbi despre el cu prietenii tăi și să le povestiți despre nebunul care a pus o vie pe acoperișul lui”, Tulio Masoni, proprietarul. de Via Mari 10, a declarat pentru CNN. „Dacă vezi o roată de bicicletă într-o cameră de zi mai degrabă decât într-un atelier de reparații, îți dai seama cât de frumoasă este. Via mea este așa: este neașteptata; stimulează creierul si trezește gânduri noi.”
Masoni a fondat podgoria neobișnuită după ce a vândut podgoria rurală pe care o moștenise de la tatăl său. La acea vreme, el a crezut că operarea unei podgorii nu ar avea niciun sens financiar, dar a regretat mai târziu, așa că a decis să-și înființeze propria vie în miniatură în vârful palatului său medieval.
Vița de vie Sangiovese care alcătuiește Via Mari 10 este hrănită cu ouă, banane, alge marine și excremente de privighetoare, în afară de zgomotul urban despre care Tulio Masoni insistă că le oferă un avantaj față de vița de vie rurală. Cu toate acestea, asta nu contează pentru mult, având în vedere că nu trebuie să bei vinul.
„Sunt singurul producător de vin din lume care spune că nu ar trebui să-i bei vinul”, a spus Masoni, adăugând că fiecare sticlă este o operă de artă concepută pentru a fi contemplată, nu consumată.
Sticlele de vin Via Mari 10 nu pot fi achiziționate de la magazinele obișnuite sau de la producător. În schimb, acestea sunt oferite prin Galeria de Artă Bonioni din localitate la un preț de 5.000 de euro. Sună mult pentru o sticlă de vin, dar dacă te gândești la ea ca la o opera de artă, cred că prețul începe să aibă sens.
Potrivit site-ului Bonioni, 10 sticle de vin Vila Mari 10 sunt încă disponibile din ultima sa epocă (2019), toate randamentele anterioare fiind epuizate. Cu toate acestea, Masoni subliniază că nu toate au fost de fapt cumpărate. Multe au fost oferite de galerie catre clienților fideli.
Și în cazul în care ești curios ce gust are acest vin roșu incredibil de exclusivist, Masoni susține că „la prima înghițitură primești multă nedumerire, dar după câteva secunde ceva prinde viață în cerul tău gurii care îți deschide mintea către un noua dimensiune”. Dacă nu aveți 5.000 de euro de aruncat, va trebui doar să-l credeți pe cuvânt.