Coreea de Nord, oficial denumită Republica Populară Democrată Coreeană este o țară din Asia de Est, situată în partea de nord a peninsulei Coreea. Ea este vecină cu China (1.416 km de frontieră comună) și Rusia la nord (19 km de frontieră), iar în sud cu Coreea de Sud (238 km de frontieră). Această ultimă frontieră este constituită în zona demilitarizată, care este în realitate foarte puternic militarizată, fiind supravegheată de peste un milion de soldați. Japonia, vecinul maritim al Coreei, nu are frontieră terestră cu ea, dar sunt despărțite de Marea Japoniei.

Iar cu toate astea Coreea de Nord este o tara aparte unde lucrurile nu se intampla ca peste tot in lume. In materialul urmator vom descoperi cele mai interesante fapte ciudate despre Coreea de Nord

Coreea de Nord și de Sud sunt în război din 1950

După ocuparea Coreei de către Japonia și sfârșitul celui de-al doilea război mondial, URSS și Statele Unite aveau propriile lor planuri pentru viitorul țării. Drept urmare, Statele Unite au preluat controlul asupra sudului țării, iar URSS a preluat controlul asupra nordului. Acest lucru a dus la formarea unui guvern pro-occidental în sud și un guvern pro-sovietic în nord.

În timp ce ambele părți căutau să unească Coreea, aveau puncte de vedere diametral opuse cu privire la aspectul unei Corei reunificate. Orice încercare de a găsi un punct comun a eșuat. Tensiunile au crescut între cele două părți, ducând în cele din urmă la izbucnirea războiului în 1950. Deși conflictul sa oprit în 1953, părțile nu au semnat niciodată un acord formal de pace și, prin urmare, războiul nu sa încheiat niciodată. .

Nord-coreenii nu se consideră nord-coreeni, ci doar „coreeni”

Regiunea, care acum este formată din Coreea de Nord și de Sud, a fost pentru o lungă perioadă de timp în istorie o singură țară care s-a despărțit după al doilea război mondial. Cu toate acestea, nord-coreenii cred că nu a existat nicio scindare. În opinia lor, oamenii din Coreea de Sud sunt, de asemenea, cetățeni ai RPDC, dar sunt induși în eroare de guvernul ilegal.

De la fondarea Coreei de Nord, această țară a fost condusă de o singură familie

Primul lider al Republicii Populare Democrate din Coreea a fost Kim Il Sung, care a venit la putere în 1948, a condus țara până la moartea sa în 1994 și a primit titlul de „Mare lider”. Kim Jong Il i-a succedat tatălui său și a condus până la moartea sa în 2011.

În ciuda faptului că a fost un lider incredibil de dur, cu un sentiment exagerat de importanță, a câștigat titlul de lider favorit. În 2011, titlul de lider suprem a fost luat de Kim Jong-un, care, la fel ca predecesorii săi, susține că țara este o dictatură greu de imaginat.

Stadionul Pyongyang – cel mai mare din lume

Deși construit în 1989, Stadionul Coreei de Nord 1 Mai este cel mai mare din lume în ceea ce privește capacitatea. Are o capacitate de 150.000 de persoane și este cel mai solicitat în timpul celebrelor Jocuri de societate: evenimente sportive axate în principal pe spectacole de dans și spectacole impresionante de gimnastică.

Coreea de Nord nu este o țară comunistă

Poate că cea mai comună concepție greșită despre Coreea de Nord este că este încă o țară comunistă. Deși Kim Il Sung credea în socialism și comunism, țara pe care a fondat-o a devenit din ce în ce mai puțin comunistă de-a lungul anilor. RPDC și-a înlocuit principiile comuniste cu Juche, o ideologie politică unică nord-coreeană inventată de Kim Il Sung care se concentrează în primul rând pe încrederea în sine. Toate referințele la comunism au fost eliminate treptat din textele oficiale, iar până în 2009 acest cuvânt a fost complet exclus din constituție.

Coreea de Nord are propriul său calendar

Cea mai mare parte a lumii folosește calendarul gregorian, un calendar care se bazează pe anul nașterii lui Iisus Hristos (BC și AD). Coreea de Nord are un sistem similar, dar se bazează în schimb pe ziua de naștere a marelui lider Kim Il Sung. Cronologia calendarului Republicii Populare Democrate Coreene sau a calendarului Juche începe în 1912, deși calendarul în sine a fost introdus abia în 1997.

Un singur studio de artă din Coreea de Nord are voie să facă portrete ale liderilor țării

Situat în capitala țării, Phenian, Mansudae Art Studio este de fapt unul dintre cele mai mari din lume. Acest studio este situat pe un teren imens cu o suprafață de peste 120.000 de metri pătrați. Aici lucrează doar cei mai buni artiști, toți sunt absolvenți ai celor mai bune academii de artă.

Nord-coreenii nu au acces la Internet

Un soldat nord-coreean folosește un computer la o bibliotecă, care nu are conexiuni la internet, în Phenian, 28 martie 2002. Aproape 1,2 milioane USD au fost cheltuiți construind un cablu exclusiv de fibră optică către frontiera chineză pentru a se conecta cu un server de internet în Phenian , deoarece anterior se credea că Coreea de Nord nu are aproape nicio conexiune la Internet, cu excepția câtorva speculații rezervate liderilor de top. FOTO AFP / GOH Chai Hin
Pe lângă două mii de reprezentanți ai „elitei” țării.

Restul locuitorilor nu au deloc acces la Internet. Cei care locuiesc în Phenian sau în alte orașe importante și care lucrează sau studiază într-un domeniu avansat pot primi permisiunea de a se conecta la internetul local, Gwangmeyon. Rețeaua funcționează strict intern și oferă acces limitat la o serie de site-uri puternic cenzurate, aprobate de guvern și la un e-mail simplu. În afară de „elită”, doar angajații propagandei guvernamentale sau departamentele hackerilor au acces la Internet în sine. Astfel de posturi sunt foarte prestigioase și vin cu salarii și privilegii exorbitante, astfel încât lucrătorii să nu fie tentați să părăsească țara imediat ce își dau seama „cât de verde este iarba de cealaltă parte a gardului. ”

În Coreea de Nord, rata de alfabetizare este de 100%

Se pare că educația este foarte apreciată în Coreea de Nord: statul oferă tuturor cetățenilor grădinițe gratuite, învățământ secundar și superior. Deși sistemul de învățământ din Coreea de Nord poate fi foarte șchiop în anumite domenii, cum ar fi relațiile internaționale.


Doar două țări au un regim fără vize cu Coreea

Dacă nu aveți un pașaport din Malaezia sau Singapore, va trebui să solicitați o viză. Și chiar dacă este aprobat, tot nu va fi atât de ușor să intri în țară: oricine dorește să viziteze Coreea de Nord trebuie să contacteze o agenție de turism aprobată de stat.

Coreea de Nord are a patra cea mai mare armată din lume

În anii 1990, Kim Jong Il a introdus Songun, o politică pentru prima armată care a redefinit viitorul țării. Întrucât țara acordă mai multă atenție armatei, ea ocupă în prezent locul patru în lume în ceea ce privește numărul personalului militar activ – este de 1,21 milioane de soldați, 4,7% din populația țării.

Serviciul militar este obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Armata nord-coreeană își datorează capacitatea în primul rând unei practici simple – recrutarea. Până în 2015, serviciul era obligatoriu doar pentru bărbați, dar femeile puteau face voluntariat. În urma modificărilor, serviciul a devenit obligatoriu pentru femeile cu vârsta de până la 23 de ani.

Metroul Pyongyang servește și ca „adăpost” pentru bombe

Metrou Pyongyang este adânc subteran, iar pasagerii coboară de la o înălțime de 96 de metri pentru a ajunge la stații. La fel ca în multe alte orașe din fosta URSS, o amplasare atât de profundă a metroului se datorează faptului că stațiile servesc și ca adăposturi pentru bombe.

Liderii nord-coreeni trăiesc în lux

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Il era renumit pentru dragostea sa de lux. De exemplu, el a fost cel mai mare consumator de coniac Hennessy la nivel mondial. El a cheltuit peste 300 de milioane de dolari pe an pentru bunuri de lux. Cu toate acestea, acestea sunt fleacuri pe lângă faptul că Kim Jong-un a cheltuit peste 600 de milioane de dolari pe capriciile sale în doar un an, în calitate de lider al țării.

Coreea de Nord are propriul său program spațial

Programul spațial al Coreei de Nord a câștigat atenția internațională în 1998, când prima sa încercare de a lansa un satelit a eșuat. De atunci, a găzduit încă patru lansări, dintre care ultima a avut loc în 2016. Doi sateliți, care au intrat pe orbită, nu au funcționat. Cu toate acestea, potrivit autorităților nord-coreene, toate lansările au avut, desigur, succes.

Există doar patru canale TV în Coreea de Nord

Acestea sunt Televiziunea Centrală Coreeană (propagandă istorică, știri, specialități), Televiziunea Mansudae (difuzări educaționale), Televiziunea Ryongnamsan (difuzări educaționale pentru studenți) și Televiziunea Athletic (evenimente sportive, precum și documentare despre sporturile naționale).

Coreea de Nord are o natură foarte frumoasă

Când ne gândim la Coreea de Nord, ne gândim la arhitectura brutalistă și la un stat despotic. Din păcate, aceasta este realitatea teribilă a Coreei de Nord, motiv pentru care oamenii uită adesea de frumusețea naturală a țării. Pe coasta Pacificului, există mai multe plaje pitorești. Și dacă mergeți spre interior spre Muntele Myohyang, veți găsi peisaje montane uimitoare, păduri dense și trasee pitorești.

Pana de curent electric este la ordinea zilei în Coreea de Nord

Marea majoritate a infrastructurii de electricitate din Coreea de Nord este învechită. Deși țara lucrează pentru a înlocui centralele electrice existente cu surse regenerabile de energie, nu a furnizat încă țării energie „regulată”. Multe dispozitive electronice pentru consumatori, cum ar fi televizoarele, sunt pornite numai în anumite momente ale zilei pentru a preveni aglomerația rețelei.

În Phenian, rolele sunt încă la moda

În majoritatea țărilor, patinajul cu role și-a pierdut popularitatea în anii 2000, dar nu și în Coreea de Nord. Kim Jong-un a introdus sportul la scurt timp după ce a preluat în 2011. Astăzi, în întreaga capitală a țării, puteți găsi parcuri special concepute pentru role.

Coreea de Nord îi datorează Suediei peste 300 de milioane de dolari

În anii 1970, Suedia a încheiat acorduri comerciale cu Coreea de Nord, întrucât țara se afla în plină expansiune economică. Acest acord a implicat vânzarea a 1.000 de berline Volvo nou-nouțe, care au fost livrate în țară înainte de a fi plătite, ceea ce compania a regretat de atunci, deoarece nu a văzut niciodată banii. De atunci, în fiecare an, guvernul suedez recalculează cât le datorează Coreea de Nord: desigur, ținând cont de interes.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!