Apele de sub Antarctica sunt printre cele mai inospitaliere medii de pe planeta noastră sau cel puțin așa credeam noi.
Cu toate acestea, descoperirea formelor de viață bizare este surprinzătoare pentru toți.

Forme de viață bizare descoperite sub rafturile ostile din gheață din Antarctica
Rafturile de gheață din Antarctica sunt întunecate și temperatura rămâne sub zero grade.
Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au forat într-un raft de gheață din Antarctica, departe de lumină și căldură, au găsit o piatră pe fundul mării, care găzduiește mai multe forme de viață pe care, probabil, nu le-am mai văzut până acum.

Unele dintre aceste organisme au fost văzute în locații similare, dar această descoperire marchează prima dată când creaturile staționare sunt văzute trăind viața lor atașată la o singură locație.
Interesant este că bureții au fost găsiți în mediul ostil al Antarcticii.

„Această descoperire este unul dintre acele accidente norocoase care împing ideile într-o altă direcție și ne arată că viața marină din Antarctica este incredibil de specială și adaptată surprinzător unei lumi înghețate”.

Biogeograful Huw Griffiths de la British Antarctic Survey (BAS).
Forme de viață bizare descoperite sub rafturile ostile din gheață din Antarctica
Rafturile de gheață din Antarctica sunt plute plutitoare permanente conectate la masa principală a continentului alb și pot fi destul de imense.
În total, acestea constituie peste 1,5 milioane de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din platforma continentală a Antarcticii.

Mediul nefavorabil din Antarctica face dificilă realizarea experimentelor de către oamenii de știință.
Oamenii de știință își fac în general găuri în gheață și își alunecă echipamentul pentru a explora lumea care se află sub rafturile de gheață din Antarctica.

Suntem conștienți de existența vieții care se află sub gheață, de obicei sub formă de mici creaturi mobile, cum ar fi pești, meduze, viermi și crustacee.
Cu toate acestea, animalele acvatice care hrănesc cu filtru, cum ar fi bureții, au fost extrem de neașteptate aici, departe de regiunile în care este posibilă fotosinteza.

Spre surprinderea tuturor, la 260 de kilometri (160 mile) de partea din față a raftului Filchner, sub 890 de metri de gheață și la o adâncime a fundului mării de 1.233 metri, exact asta au găsit Griffiths și colegii săi.
Atașați de stâncă, au găsit un burete pe o tulpină, încă 15 bureți fără tulpini și 22 de organisme neidentificate care ar putea fi bureți, stropi de mare, hidroizi, balani, cnidari sau polichete.

„Descoperirea noastră ridică mult mai multe întrebări decât răspunde, de exemplu, cum au ajuns acolo?” “Ce mănânci? De cât timp sunt acolo? Cât de comune sunt acești bolovani acoperiți de viață? Sunt aceleași specii pe care le vedem în afara raftului de gheață sau sunt specii noi? Și ce s-ar întâmpla cu aceste comunități dacă raftul de gheață s-ar prăbuși?


Chemosinteza – Modul presupus de supraviețuire a formelor de viață descoperite recent sub Antarctica
Majoritatea formelor de viață de pe Pământ depind de Soare pentru supraviețuire.
Fotosinteza se află în partea de jos a lanțului trofic, cu organisme precum plantele și algele care folosesc lumina soarelui pentru a produce amidon și alte organisme care mănâncă plante sau organisme care mănâncă plante (sau organisme care mănâncă organisme care mănâncă plante etc.).

Dar în adâncurile întunecate unde lumina soarelui nu ajunge niciodată, ființele vii folosesc o strategie diferită.
În jurul orificiilor termice ale oceanului care elimină căldura și substanțele chimice vulcanice, bacteriile se bazează pe chimiosinteză pentru a produce zaharuri, care formează baza unui lanț alimentar similar.
Un ecosistem chemosintetic a fost descoperit și într-o peșteră din România.

Cercetări recente au descoperit că organismele care trăiesc sub ghețari chimiosinteză hidrogen.
Ecosistemele chimiosintetice care depind de metan au fost de asemenea găsite în ocean; s-a găsit chiar o scurgere de metan în apele antarctice.

Se estimează că piatra investigată de Griffiths și echipa sa se află între 625 și 1.500 de kilometri de cea mai apropiată regiune de fotosinteză.
Deci, se presupune că ființele care trăiesc acolo depind de o formă a lanțului alimentar chemosintetic, chiar dacă bureții sunt de tip carnivor (care nu a fost încă stabilit).

Singura modalitate de a afla este făcând un studiu exhaustiv al organismelor și al mediului lor.
Și aceasta este o perspectivă extrem de provocatoare.

„Pentru a răspunde la întrebările noastre, va trebui să găsim o modalitate de a ne apropia de aceste animale și de mediul lor, adică sub 900 de metri de gheață, la 260 de kilometri de navele în care se află laboratoarele noastre”. „Aceasta înseamnă că, în calitate de oameni de știință polari, va trebui să găsim modalități noi și inovatoare de a le studia și de a răspunde la toate noile întrebări pe care le avem”.


Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Marine Science.

Sursa: www.infinityexplorers.com

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!