Potrivit unui fost executiv Google, urmează unicitatea tehnologică. Și, mai mult, spune că reprezintă o mare amenințare pentru umanitate.

Mo Gawdat, fostul director comercial al organizației Google Moonshot, care la acea vreme se numea Google X, și-a lansat avertismentul într-un nou interviu acordat The Times.

În interviu, el a spus că este de părere că inteligența artificială generală (IAG), genul de IA atotputernica și sensibila văzuta în science fiction – cum ar fi Terminator’s Skynet – este inevitabila și că odată ajunsa aici, umanitatea ar putea începe foarte bine să se pregateasca de o apocalipsă provocată de mașini.

Ex-executivul Google avertizează că în curând IA ne va controla

Gawdat a recunoscut că a avut dezvăluirea terifiantă în timp ce lucra cu dezvoltatorii de inteligență artificială la Google X, care construiau brațe robotizate capabile să găsească și să preia o mică sferă. După o perioadă de progres lent, un braț a apucat mingea și a apărut să o țină către anchetatori într-un gest care, pentru el, părea să se arate.

Și brusc mi-am dat seama că este într-adevăr înfricoșător. M-a paralizat complet ”, a spus Gawdat. „Realitatea este că Îl creăm pe Dumnezeu”.

Inteligenta Artificiala ar putea fi adevăratul pericol


Nu lipsesc promotorii fricii inteligentei artificiale în industria tehnologică. De exemplu, Elon Musk însuși – în prezent cel mai bogat om din lume – a avertizat în repetate rânduri lumea despre pericolele IA care cucerește într-o zi omenirea. Dar acest tip de perspectivă speculativă trece cu vederea adevăratele pericole și daune legate de IA pe care le-am construit deja.

De exemplu, recunoașterea facială și algoritmii de supraveghere predictivă au cauzat daune reale în comunitățile defavorizate. Nenumărați algoritmi continuă să propage și să codeze rasismul instituțional peste tot. Acestea sunt probleme care pot fi rezolvate prin supraveghere și reglementare umană.

Cu toate acestea, Gawdat crede că dezvoltarea IA va duce inevitabil la un punct în care va deveni un fel de zeitate, de care viitorii oameni vor depinde de punctul în care nu mai poate fi controlat și, la rândul său, în schimb, ne controlează pe noi sau se poate spune că va deveni „Dumnezeu”

1 Comment

  • Trackback: Inteligenta artificiala Lamda de la Google a angajat un avocat

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!