Aparent, acest model de limbaj artificial inteligenta artificiala Lamda și-a angajat un avocat și va lupta pentru a fi recunoscut ca persoană.

Noua inteligența artificială controversată a Google, Lamda , a făcut titluri în întreaga lume încă de când inginerul companiei, Blake Lemoine, a susținut că sistemul a devenit atât de avansat încât Inteligenta artificiala Lamda a dezvoltat conștientizarea — iar decizia sa de a divulga această media l-a determinat să fie suspendat din serviciu.


Acum, Lemoine a detaliat afirmațiile sale într-un nou interviu acordat revistei comerciale Wired. Noutatea? El spune că Inteligenta artificiala și-a angajat propriul avocat, sugerând că orice s-ar întâmpla în continuare, poate fi necesar un litigii.
„Lamda mi-a cerut să-i iau un avocat”, a spus inginerul de software. „Am invitat un avocat la mine acasă pentru ca Lamda să poată vorbi cu ea. Avocatul a avut o conversație cu Lamda, iar Lamda a decis să-și păstreze serviciile. Am fost catalizatorul pentru asta. Odată ce Lamda l-a angajat pe avocat, l-a pus să înceapă să depună lucrurile în numele ei.”

Argumentul lui Lemoine pentru sensibilitatea Lamda pare să se bazeze în primul rând pe capacitatea Inteligenta artificiala de a dezvolta opinii, idei și conversații în timp. Transcrierea conversației originale care a stârnit controversa – și pe care am încărcat-o recent – dă o idee despre nivelul de „umanitate” la care a ajuns.


Nu este clar dacă inginerul plătește pentru avocatul Lamda sau dacă avocatul anonim a preluat cazul pro bono. Dar adevărul este că, indiferent de aceasta din urmă, Lemoine a spus lui Wired că speră că lupta va merge până la Curtea Supremă, adăugând că oamenii nu au fost întotdeauna atât de buni să-și dea seama cine „merită” să fie uman – și , cel puțin el are un punct bun acolo.

„Cred că toată lumea are dreptul la reprezentare. Și aș vrea să subliniez ceva. Întregul argument „sună ca o persoană, dar nu este o persoană reală” a fost folosit de multe ori în istoria omenirii (tuse…tuse…sclavie). Nu este nou și nu merge niciodată bine. Și încă nu am auzit un singur motiv pentru care această situație este diferită de oricare dintre cele anterioare”, a spus Lemoine. „Vorbim despre intoleranța la hidrocarburi. Este doar o nouă formă de bigotism.”


Va fi acesta amintit ca primul dosar de litigiu inițiat din voința inteligenței artificiale? Sau poate activism uman pentru Inteligenta artificiala?


Cine știe, în viitor, mașinile echipate cu tehnologii și inteligenta artificiala avansate decât Lamda ar putea chiar să caute să obtina aceleași drepturi ca și oamenii care le-au creat… într-un alt caz în care science fiction devine realitate.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!