Viața unui membru al mafiei nu este exact cunoscută pentru că este plina de violență și brutalitate – dar cei din yakuza japoneză trebuie să treacă printr-un ritual deosebit de cumplit.
Yakuza, echivalentul japonez al mafiei, sunt fanii a ceea ce este cunoscut sub numele de yubitsume, care se traduce prin „scurtarea degetului” (sau yubi o tobasu / „degetul care zboară”).
În esență, implică tăierea unei porțiuni din degetul mic, serveste ca metodă de ispășire pentru nelegiuirea gravă – fiind considerat uneori ca o rambursare alternativă a datoriilor dacă cineva nu poate inapoia banii.
Originile sale sunt neclare, dar se crede că datează din bakuto, care au fost jucători ambulanți în Japonia din secolele 18-20. Împreună cu tekiya, ei sunt văzuți ca înaintașii a ceea ce este acum Yakuza. La acea vreme, yubitsume era folosit ca metodă de ispășire pentru cei care nu își permiteau să achite datoriile legate de jocuri de noroc.
O lucrare din 2014, publicată în Journal of Injury and Violence Research, a aprofundat „auto-amputarea ritualică”, spunând că a devenit asociată cu membrii mafiei japoneze.
Deși nu toți cei care au suferit yubitsume sunt membri ai unei bande, autorii explică faptul că un sondaj guvernamental din 1993 a constatat că 45% dintre membrii yakuza moderni au rupte articulațiile degetelor – în timp ce 15% au efectuat actul cel puțin de două ori.
„Această practică a automutilării se face ca un semn de scuză pentru comiterea unei greșeli considerate pedepsite de membri de rang superior sau pentru încălcarea codului yakuza”, explică autorii în rezumatul lucrării.
„Membrii yakuza se pot prezenta departamentelor de urgență care solicită asistență medicală pentru a opri hemoragia sau pentru a trata infecția la locul accidentării în urma auto-amputării sau pentru a se reatașa porțiunea tăiată a degetului rănit”.
Acestea continuă: „Yubitsume își are originea în rândul jucătorilor japonezi numiți bakuto. Bakuto a introdus yubitsume ca pedeapsă pentru infracțiuni grave care nu justificau executarea sau expulzarea din organizația criminală căreia îi aparținea infractorul.
„Practica l-a motivat pe un jucător să-și plătească datoriile, pentru că, dacă nu reușea să facă acest lucru, trebuia să isi taie o porțiune din degetele sale mici ca metodă alternativă de plată.
“Durerea acută a procesului nu a fost singurul motiv pentru care se temeau de yubitsume. Au fost luate în considerare și consecințele pe termen lung. Trunchierea degetului mic ar slăbi strângerea sabiei de către un jucător, punându-l astfel în dezavantaj în viitoarele lupte cu sabia. .
„De fapt, plătindu-și datoriile, un jucător și-a protejat abilitatea de a se apăra”.
În lucrare, autorii explică modul în care membrul yakuza este obligat să-și amputeze degetul mic „fără nicio asistență din partea altui membru”, făcând la rândul său ritualul „mai dificil de realizat”.
Uneori – dar nu întotdeauna – se folosește o bucată mică de pânză pentru a înfășura porțiunea tăiată a degetului, înainte de a fi predată șefului familiei yakuza.
“Potrivit interviurilor cu Agenția Națională de Poliție Japoneză, unii membri folosesc anestezice pentru a efectua yubitsume sau merg la spital pentru a lipi din nou secțiunea după ce i-au arătat-o șefului lor”, spun ei, citând și un caz în care un bătrânul membru yakuza și-a înghițit degetul amputat pentru că „i s-a cerut să demonstreze că nu intenționează să-și reconstituie degetul”.
În cele din urmă, degetul său a fost ingrijit la spital fără porțiunea tăiată – probabil pentru că era digerat încet în propriul stomac.
1 Comment