Deșertificarea este o problemă serioasă cu care se confruntă astăzi numeroase țări din lume. Au fost luate diferite măsuri pentru a contracara efectele negative, unele oferind rezultate mai bune decât altele. Un fermier din Burkina Faso s-a uitat la strămoșii săi și a venit cu o soluție inovatoare.


Desertificarea a fost definită ca un „proces de degradare a terenurilor în zonele aride, semiaride și subumede din cauza diverșilor factori, inclusiv variații climatice și activități umane”. Au fost luate inovații „moderne”, precum și practici tradiționale, încercând să oprească impactul negativ al deșertificării. Aplicarea cu succes a acestuia din urmă este evidentă în cazul lui Yacouba Sawadogo, un fermier care a luat inițiativa combaterii deșertificării în țara sa prin metode simple, tradiționale.


Yacouba Sawadogo este un fermier din Burkina Faso. Zona de nord a acestei țări africane se află în Sahel, o regiune semi-aridă cuprinsă de deșertul Sahara în nord și de savana sudaniană în sud. Deșertificarea a fost o problemă serioasă în partea de nord a Burkina Faso încă din anii 1970.


Ca urmare a supra-exploatării, pășunatului și suprapopulării, solul din această regiune a suferit de-a lungul deceniilor de eroziune și uscare puternică. S-au făcut eforturi atât la nivel național, cât și internațional pentru a remedia situația, deși fără rezultat.

În anii 1980, Sawadogo, văzând că măsurile luate de autorități nu dădeau rezultate, a decis să ia lucrurile în propriile mâini. Sawadogo a folosit două metode tradiționale – Zaï și cordons pierreux, în lupta sa împotriva deșertificării țării sale. Întrucât aceste moduri tradiționale erau considerate ciudate de comunitatea sa, Sawadogo s-a crezut inițial că și-a pierdut mințile și a fost ridiculizat.


Două tehnici agricole


Zaï este o tehnică de agricultură care a fost folosită în mod tradițional în partea de vest a Sahelului, care include Burkina Faso. În esență, această tehnică presupune săparea unor gropi în sol care nu este foarte permeabil, astfel încât scurgerea să poată fi colectată. Aceste găuri au o adâncime care variază de la 5 la 15 cm (1,97-5,91 inchi) și un diametru între 15 și 50 cm (5,91-19,69 inchi). Îngrășămintele sau compostul pot fi plasate în găuri pentru a crește cantitatea de nutrienți din sol. Culturile pot fi apoi plantate în aceste gropi.


Avantajele acestei tehnici sunt multe. De exemplu, aceasta este o tehnică simplă și ieftină care poate fi utilizată de orice fermier. Este, totuși, o tehnică intensivă în muncă și, prin urmare, costul este mai mare în ceea ce privește forța de muncă. În plus, fermierii trebuie să-și monitorizeze și să-și întrețină găurile Zaï. Cu toate acestea, eficacitatea Zaï este evidentă, deoarece utilizarea sa a dus la creșterea randamentului culturilor.

O altă tehnică tradițională folosită de Sawadogo este cunoscută sub numele de cordons pierreux. La fel ca Zaï, această tehnică are ca scop utilizarea scurgerii pentru a combate deșertificarea. În timp ce găurile Zaï colectează scurgerile, cordoanele pierreux împiedică scurgerea scurgerii prin încetinirea curgerii sale. Această tehnică folosește blocuri mici de moloz sau pietre care sunt dispuse într-o linie subțire de-a lungul câmpului, care încetinește scurgerea scurgerii, permițând astfel mai mult timp apei să pătrundă în pământ.

Exemplu de tehnică de cultivare a cordons pierreux.

Succesul câștigat de Sawadogo în lupta sa împotriva deșertificării l-a transformat într-o figură respectată în comunitatea care l-a ridiculizat inițial. În 2010, un film documentar intitulat The Man Who Stopped the Desert, care este despre viața lui Sawadogo, a avut premiera la Norwich în Marea Britanie. Acest film și-a făcut cunoscută munca pe scena internațională și a evidențiat problemele cu care se confruntă, precum și potențialele măsuri care ar putea fi întreprinse de țări precum Burkina Faso pentru a le atenua.
Faima atinsă de Sawadogo prin film i-a permis să ajungă la un public mult mai mare și i-a permis să împărtășească tehnicile sale agricole cu colegii fermieri, făcându-i mai bine echipați cu instrumente mai eficiente în lupta lor împotriva deșertificării.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!