În orașul japonez Takikawa situat pe insula nordică Hokkaido, există o priveliște neobișnuită: un lup robot monstruos denumit Monster Wolf.
Robotul de detectare a mișcării va emite lumini intermitente și un sunet intimidant atunci când este abordat. Si a fost instalat ca o modalitate de a descuraja urșii invadatori.
Orașul a înregistrat o creștere a ursilor din septembrie 2020, ceea ce a obligat oficialii guvernamentali să ia măsuri – deși printr-o metodă neobișnuită.
Robotul, numit Monster Wolf, este asezat pe o platformă ridicată și are un corp blând și o față amenințătoare cu ochi roșii strălucitori.
La prima vedere, robotul arată ca o decoratiune de Halloween care a rămas după încheierea sărbătorilor.
Dar Lupul Monstru are un scop mult mai practic. Urșii sunt obișnuiți în zonele rurale din vestul și nordul Japoniei, mai ales la sfârșitul anului, când animalele se înghesuie în pregătirea pentru lunga lor hibernare de iarnă.
Aparitiile ursilor din acest oraș au atins apogeul în ultimii cinci ani și au avut loc zeci de atacuri de urși și în acest an. Cel puțin două dintre aceste întâlniri ducând la decese. În 2019, 157 de persoane au fost atacate. Se speculează că scăderea ghindelor și a nucilor disponibile în sălbăticie a împins urșii în zone mai populate în căutare de hrană.
Cu o problemă tot mai mare a ursului care ar putea duce la mai multe decese, oficialii locali s-au convocat pentru o reuniune de urgență pentru a aborda problema.
Printre soluțiile pe termen scurt a fost instalarea unei perechi de roboți Monster Wolf pentru a speria animalele ratacitoare.
Robotii au fost inițial o creație comună între firma de mașini Ohta Seiki, Universitatea Hokkaido și Universitatea de Agricultură din Tokyo, pentru a apăra prădătorii de animalele locale.
Primii roboți au fost plasați pe terenurile agricole Hokkaido în 2016 și au avut atât de mult succes, încât acum există aproximativ 62 de roboți instalați în diferite locații din Japonia. Acești roboți au costat aproximativ 4.000 de dolari fiecare și s-au bazat pe energia solară pentru a rula. În acel moment, fermierilor li s-a oferit opțiunea de a închiria mașinile lunar.
Roboții sunt activați prin mișcare și își vor mișca capul, vor iniția lumini stroboscopice din ochi și pot produce 60 de sunete diferite. De la urlete stranii până la sunete mecanice atunci când sunt declanșate.
„Sunt încrezător în respingerea urșilor pentru că am conceput diverse idei. Sper că va ajuta la crearea unui mediu în care oamenii și urșii să poată coexista. ”, a declarat Yuji Ota, președintele companiei de productie a Monster Wolf, pentru presa japoneză NHK.
Într-adevăr, acești roboți prezintă o alternativă umană la prinderea și uciderea urșilor invadători. Atâta timp cât pot fi descurajați să intre în orașe, atunci poate că omul și ursul pot trăi unul lângă altul fără probleme.
Robotul Monster Wolf este, într-un fel, o odă a prădătorilor din viața reală care au ocupat cândva părți din Japonia. Potrivit cercetătorilor, lupii japonezi sunt dispăruți în Japonia de cel puțin un secol. Rămășițele ultimului lup cunoscut din țară au fost predate Muzeului de Istorie Naturală din Londra de către un zoolog în 1905.
Dar, din anii 1990, au existat o serie de presupuse observări de lupi de către locuitorii din mediul rural. Acest lucru a dus la un mister cunoscut sub numele de lupi „fantomă” japonezi, care este credința că unii lupi pot exista încă printre munții rurali.
În ceea ce privește acești lupi robotici, oficialii orașului din Takikawa au susținut până acum că au fost eficienți în menținerea urșilor în afara orașului. Nu au existat rapoarte despre observarea urșilor în jurul orașului de când au fost înființați Lupii Monstru și, dacă procesul de succes continuă, orașul poate instala mai mulți roboți pe o scară mai mare în jurul parametrilor orașului.
Nu este clar dacă orașul va căuta o metodă mai puțin șocantă pentru o soluție pe termen lung pentru problema lor de urs. Între timp, însă, este posibil ca locuitorii să nu dorească să se îndepărteze prea departe, ca nu cumva să vină față în față cu lupul monstru mecanic.
1 Comment