Având în vedere condițiile seismice în care trăiesc japonezii, nu este de mirare că vin cu diferite modalități de a se proteja de cutremur. Acest lucru este valabil mai ales pentru construcții, deoarece cele mai multe decese au loc sub ruinele clădirilor. Pentru a evita consecințele tragice ale dezastrelor naturale, inventatorii japonezi au venit cu … case zburătoare și dansante care pot rezista cutremurelor de orice intensitate. Au prezentat proiecte destul de reale și chiar le-au pus în practică.
De ce casele zburătoare „pot decola” la momentul potrivit și nu se tem de cutremure
Japonia, ca întotdeauna, surprinde prin evoluțiile sale inovatoare în industria auto, electronică și electrică. Construcțiile nu au fost lăsate în afara, mai ales având în vedere suprafața instabilă a țării. Până atunci, în zonele seismice, constructorii au încercat să întărească fundațiile caselor cu grămezi super-lungi, să creeze centuri de armare și să folosească doar acele materiale care pot rezista cutremurelor de mare intensitate. De data aceasta, inginerii și arhitecții japonezi au luat o cale complet diferită și au creat un design unic al clădirilor care pot „pluti” deasupra solului, evitând distrugerea în timpul cutremurelor.
Fapt interesant: Cuvântul „zbor” în descrierea proiectelor conceptuale este o hiperbolă, utilizată de dezvoltatorii de proiecte pentru a evoca o asociere cu visele copilăriei. Desigur, într-o oarecare măsură, specialiștii companiei japoneze de design Air Danshin Systems au reușit să aducă fantezia mai aproape de realitate, dar nu la fel de clar cum se arată în imaginile de design prezentate în concept. Au reușit să introducă perne speciale de aer care ridică întreaga clădire de pe sol, dar din punct de vedere vizual acest lucru nu este la fel de impresionant pe cât mulți și-ar dori să vadă.
Dacă te uiți la casele „zburătoare” construite, dintre care sunt deja peste o mie, nu vei vedea nimic special. Acestea sunt clădiri rezidențiale standard, care nu diferă de restul clădirilor, dar în caz de cutremur, nu numai că vor salva viețile tuturor membrilor casei. Experimentele și practica au arătat că locuitorii nici măcar nu vor simți șocurile sau mișcările casei.
Specialiștii Air Danshin Systems
Pentru a obține o astfel de stabilitate a structurilor, specialiștii Air Danshin Systems au venit cu ideea de a construi case fără o conexiune rigidă la fundație. Structura clădirii este instalată pe un cadru, în interiorul căruia există un airbag special cu senzori seismici încorporați care analizează vibrațiile suprafeței terestre și un compresor de presiune puternic.
La cea mai mică mișcare a scoarței terestre, sistemul de securitate este declanșat și în câteva secunde perna este umplută cu aer, ridicând structura casei deasupra solului. În ciuda faptului că înălțimea golului de aer este de aproximativ 4 cm, acest lucru a fost suficient pentru a menține clădirea intactă și sigură, în timp ce lucrurile din interiorul casei rămân la locul lor.
Casa va fi în stadiul de levitație până când trece amenințarea și senzorii seismici „aruncă” supapele de evacuare, care vor coborî ușor clădirea în poziție.
Cu toate acestea, cel mai important lucru pentru japonezii obișnuiți este că o astfel de casă care poate „decola” la momentul potrivit este mai ieftină decât întărirea întregii structuri cu materiale și structuri rezistente la cutremure.
Este demn de remarcat: dezvoltatorii Air Danshin Systems Inc., înainte de lansarea proiectului pilot, au efectuat mai multe teste și studii. În condițiile fabricii, specialiștii companiei au creat nu numai casa în sine, ci și echipamente speciale conectate care produc unde seismice, asemănătoare unui cutremur. În timpul experimentului, casa care a „decolat” și toate lucrurile din ea au rămas nemișcate (nici măcar vinul din pahar nu s-a mișcat!).
Nu numai proprietarii de case, ci și mulți agenți economici s-au interesat de această idee, deși este puțin probabil ca astfel de construcții să fi fost dezvoltate pe scară largă. Pentru clădirile înalte, este și mai potrivit să se utilizeze tehnologia „caselor de dans”.
Capacitatea de a „dansa” casele de a rezista la cutremure
Japonia este o țară în care institutele științifice și întreprinderile experimentale sunt implicate în problemele rezistenței seismice a clădirilor, unde sunt testate absolut toate invențiile, fără excepție.
Casele dansatoare sunt clădiri clasice, în care sunt introduse structuri de cadre ultra-puternice și o rețea de cabluri, care sunt fixate în mod fiabil la fundație. Din punct de vedere tehnologic, astfel de adăugiri la structura unei clădiri pot fi făcute atât în timpul construcției, cât și pentru consolidarea clădirilor existente.
Astfel, casa nu stă nemișcată în timpul mișcărilor scoarței terestre, încercând să-și mențină echilibrul, ci, dimpotrivă, se mișcă în timp.
Sursa: trendingnewslink.com