Cu câteva luni în urmă, o companie numită Capella Space a lansat un satelit capabil să facă imagini radar din orice parte a lumii, cu o rezoluție incredibilă, chiar și prin pereții unor clădiri.

Tehnologia uimitoare consta in faptul ca rezoluția este atât de clară încât puteți vedea în interiorul camerelor individuale.

Spre deosebire de nenumăratele sateliți de observare și supraveghere care orbitează Pământul, satelitul Capella 2 poate face o imagine clară noaptea sau ziua, pe ploaie sau cer senin.

„Se pare că într-o jumătate a lumii este noapte, iar în cealaltă jumătate – în medie – este tulbure”, a declarat pentru Futurism CEO Payam Banazadeh, fost inginer de sisteme la Jet Propulsion Laboratory al NASA. „Când îi combinați pe cei doi împreună, aproximativ 75% din Pământ, la un moment dat, va fi tulbure, va fi noapte sau ambele. Este invizibil pentru tine și acea parte se mișcă.

Capella Space a lansat o platformă care permite clienților guvernamentali sau privați să solicite imagini cu orice altceva din lume, o capacitate care va deveni mai puternică doar cu implementarea a șase sateliți suplimentari anul viitor.

Este înfiorător din punct de vedere al confidențialității? Desigur. Însă Banazadeh spune că, de asemenea, acoperă numeroase găuri în modul în care oamenii de știință și agențiile guvernamentale pot monitoriza în prezent planeta. ‘Există o mulțime de lacune în modul în care privim Pământul din spațiu; majoritatea senzorilor pe care îi folosim pentru a observa Pământul sunt senzori de imagine optică ”, a spus el.

Dacă este înnorat, veți vedea norii, nu ceea ce se întâmplă sub nori. Și dacă nu există multă lumină, vă va costa mult să obțineți o imagine care să fie utilă. În schimb, Capella poate privi direct prin acoperirea norilor și a vedea la fel de bine în lumina zilei ca în întunericul total. Asta pentru că, în loc de imagistică optică, folosește radar cu diafragmă sintetică sau SAR.

SAR funcționează într-un mod similar cu modul în care delfinii și liliecii navighează folosind ecolocația. Satelitul emite un semnal radio puternic de 9,65 GHz către țintă, apoi colectează și interpretează semnalul în timp ce revine în orbită. Și pentru că satelitul trimite propriul său semnal, mai degrabă decât captarea pasivă a luminii, uneori aceste semnale pot pătrunde chiar prin peretele unei clădiri, arătând în interior ca o viziune cu raze X a lui Superman. „La această frecvență, norii sunt destul de transparenți”, a explicat Banazadeh. «Poate pătrunde în nori, ceață, umiditate, fum, ceață. Aceste lucruri nu mai contează. Și din moment ce își generează propriul semnal, este ca și cum ai purta o lanternă. Nu-ți pasă dacă este zi sau noapte. Capella nu a inventat SAR. Dar Banazadeh spune că este prima companie americană care oferă tehnologia și prima din lume care oferă o platformă mai accesibilă pentru potențialii clienți.


„O parte a provocării din această industrie este că lucrul cu furnizorii de imagini prin satelit a fost dificil”, a spus el. „Poate că va trebui să trimiteți o mulțime de e-mailuri pentru a afla cum pot colecta imagini pentru dvs. În unele cazuri, poate fi necesar să trimiteți un fax. O altă inovație, spune el, este rezoluția la care sateliții Capella pot colecta imagini. Fiecare pixel dintr-una dintre imaginile din satelit reprezintă un pătrat de 50 de centimetri pe 50 de centimetri, în timp ce alți sateliți SAR de pe piață pot ajunge doar la aproximativ 5 metri. Când vine vorba de a discerne cu adevărat ceea ce privești din spațiu, asta face o mare diferență.

Peisajele urbane sunt deosebit de interesante. Zgârie-nori ies din Pământ ca niște ciuperci unghiulare fantomatice și, dacă te uiți atent, observi că poți vedea direct prin unele dintre ele. Nu veți putea vedea imaginea de mai jos, deoarece este prea comprimată, dar Banazadeh a spus că imaginea originală este atât de detaliată încât puteți vedea camere individuale.

În acest moment, aceasta este cea mai bună rezoluție posibilă cu SAR. Nu din cauza limitărilor tehnologice – Cappella speră să se îmbunătățească odată cu lansările viitoare de sateliți în viitor – ci din cauza legislației SUA. Și, curios, această limită de rezoluție este singura limită pe care legea o impune serviciilor precum Capella’s.

Atâta timp cât compania nu îmbunătățește rezoluția cu un par mai mult decât are acum, CEO-ul a declarat că sateliții săi pot obține imagini de oriunde din lume solicitate de un client plătitor, chiar și din punct de vedere tehnic din interiorul unei case. Acești clienți, a explicat el, ar putea fi agenții guvernamentale care monitorizează o armată ostilă pentru mișcare sau care urmăresc un aeroport pentru activitate. Aici intervine viziunea care pătrunde în perete. Banazadeh a dat exemplul unui aeroport în care avioanele ascunse sub un baldachin erau clarificate ca ziua, datorită sateliților SAR.

Clienții pot fi, de asemenea, oameni de știință care caută prin norii densi ai pădurii tropicale amazoniene pentru a urmări defrișările sau chiar investitorii care monitorizează lanțurile de aprovizionare globale. „Facem foarte ușor pentru oamenii de toate mediile să interacționeze cu o companie ca a noastră și asta va aduce inevitabil mai mulți utilizatori care anterior nu au putut accesa această piață. Pentru asta tânjim ”, a concluzionat Banazadeh.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!