Astazi vom vorbi despre casa, si cand zic casa ma refer la casa noastra a tuturor si anume la minunata noastra planeta Pamant, numita si Terra sau Planeta Albastra. A treia dupa distanta de la soare si a cincea ca marime din Sistemul nostru Solar. Pamantul este cea mai mare planeta telurica din Sistemul nostru solar, cu o vechime de aproximativ 4,57 miliarde de ani, fata de varsta aproximativa a Universului de 13,7 miliarde de ani. Conform studiilor oficiale, planeta noastra s-a format prin impactul planetei Theia cu Pamantul, tot atunci luand nastere si luna. Dar cel mai important este ca Terra este singura planeta din Univers, oficial, care adaposteste viata. Este destul de greu de crezut ca este singura planeta care gazduieste viata, avand in vedere ca sansele ca Pamantul sa fie prima si singura planeta care sustine viata sunt de 1 la 10 miliarde.. de bilioane, adica foarte mici. Ai mult mai multe sanse sa castigi de 5 ori consecutiv la loto. Dar hai sa vedem Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Pamant:

10.  Suprafata

Terra are o suprafata totala de 510 milioane de km patrati, formata din 70,8 % apa si 29,2% de uscat. Asadar avem aproximativ 149 de milioane de km patrati de uscat, format din 7 continente. Cam atat despre datele Terrei, sa trecem la lucruri serioase. Atat de mult pamant cu extrem de multi proprietari, dar unul dintre ei este cu mult deasupra celorlalt. Nu te gandi ca e vreun Donald Trump sau Bill Gates. O singura persoana este proprietarul de drept a unei sesimi din intreaga suprafata a Pamantului, pamant pe care traieste un sfert din populatia planetei, pe numele ei Regina Elizabeth a-II-a, Regina Marii Britanii.

9. Ciuperci uriase

La inceputurile vietii pe Pamant, acum aproximativ 400 de milioane de ani in urma, planeta era impanzita nu de pomi cum te-ai gandi, ci de ciuperci, de-a dreptul uriase. Desi pomii nu lipseau acestia nu depaseau 2 metrii, dar ciupercile erau la tot pasul cu o inaltime de 8 metrii si latimea de 1 metru, conform National Geographic. In urma unei descoperiri in 2007, in Arabia Saudita, a fost gasita o fosila uriasa, care s-a dovedit in urma analizelor efectuate ca era o ciuperca, uriasa. Astazi ar fi indeajuns de ciudat sa gasesti o ciuperca uriasa, dar acum 400 de miloane de ani era ceva firesc, vertebratele nu existau si nevertebratele erau foarte mici. De aici imi dau seama de ce unii sunt morti dupa ciuperci, ma refer la cele halucinogene care presupun ca te duc in lumea de acum milioane de ani.

8. Unicul Pamant

Cu toate ca inca nu a fost descoperita viata pe alte planete, sau asa ni se spune, Terra are cateva fenomene care se intalnesc doar aici. Numai pe Pamant exista apa in toate cele trei stari cunoscute: lichida, solida si vapori. Cu toate ca apa abunda in univers in stare solida sau in stare de vapori numai pe Terra se gaseste in toate cele trei stari. Pe de alta parte doar de pe Pamant se poate observa o eclipsa totala de soare, datorita faptului ca Soarele este de 400 de ori mai mare decat luna si de 400 de ori mai departe de Pamant, facand cele doua corpuri sa para de dimensiuni egale. Dar alte planete au parte de altfel de distractii, cum ar fi Jupiter care are parte de o tripla eclipsa de Soare.

7. Cea mai adanca gaura in Pamant

In 1970, Uniunea Sovietica a decis inceperea unui proiect impresionant, si anume saparea unui put care sa aiba o adancime de 15.000 m in Peninsula Kola, proiectul a fost inchis in 1989 odata cu prabusirea comunismului, iar adancimea la care s-a ajuns a fost de 12 262 de metrii, record ce a fost detronat de un put in 2008 de 12 289 m situat in Qatar, iar in 2011 a fost si acesta depasit de un put cu adancimea de 12 345 m in largul Insulelor Sarkhalin din Rusia. Dar teoretic daca Pamantul ar fi strabatut de un Put dintr-un capat in altul, acesta ar fi traversat in doar 42 de minute si va avea o adancime de 12 756 km. Asta te pune pe ganduri…

6. Cel mai inalt varf de pe Pamant

Daca voi intreba orice persoana care este cel mai inal varf de pe Terra, cu siguranta ca cei mai multi vor spune Everest, si nu vor gresi daca se vor referi la cel mai inalt varf fata de nivelul marii. Dar cu toate astea Pamantul nu este o sfera perfecta, fiind asemanata mai degraba cu o minge pe care cineva sta si astfel intr-un punct va fi mai inalta. Asa ca daca voi intreba care este cel mai inalt loc de pe Pamant, adica cel mai apropiat loc de Luna sa spunem, probabil ca voi primi acelasi raspuns, varful Everest cu o altitudine de 8 848 m deasupra marii. Dar vor gresii cu totii, pentru ca cel mai apropiat varf de luna nu este Everest ci Chimborazo in Ecuador, desi are 6 834,4 m in raport cu nivelul marii. Dar este cel mai apropiat punct de stele.

5. Gunoiul

Una dintre cele mai mari probleme ale planetei o reprezinta gunoiul, sub toate formele sale, acesta ne influenteaza viata de zi cu zi si a dat nastere unei adevarate provocari de a utiliza resturile produse de oameni si ale transforma ecologic in energie. Desi unele orase sunt de-a dreptul asediului gunoiului pe care il produc, cea mai noua problema o reprezinta gunoiul spatial. In momentul de fata Joint Space Operation Center a avut sarcina de a numara aceste resturi de peste 10 cm ajungand la peste 25 000 de resturi. Poate te gandesti ca nu e mare lucru, dar orice rest din spatiu poate afecta un satelit, pe care tu il folosesti sa vorbesti la telefon, sa intri pe net si sa te uiti la Top 10 sau te uiti la televizor.

4. Cat dureaza o zi ?

O zi stim cu totii ca are 24 de ore, dar mai exact o zi are 23 de ore 56 de minute si 4 secunde, adica sa fiu mai exact atat dureaza ca Terra sa se roteasca in jurul axei sale. Dar ce ar fi daca nu ar exista luna? In primul rand nu ar mai exista eclipsele, de nici un fel, iar mareea ar fi extrem de redusa, noptile ar fi extrem de intunecate, iar ziua pe Pamant ar fi de 6 pana la 8 ore, iar cu siguranta nu ar mai exista poezii, cantece sau declaratii de dragoste in care sa fie incluse si luna.  

3. Padurea

Padurile reprezinta plamanul Terrei, avem nevoie de arbori pentru oxigen si pentru a filtra emisiile de carbon create de om care ne distrug aerul. Dar te-ai intrebat vreodata cati arbori sunt pe Pamant ? Ei bine, cam 3,04 trilioane de arbori pe intreaga planeta, cele mai dense zone fiind cele din zona Sub Arctica din Rusia, Europa si America de Nord, dar cu toate astea jumatate din paduri sunt in zona tropicala. Astfel, padurea tropicala amazoniana in mare parte reprezinta jumatate din arborii de pe planeta si furnizeaza 20 % din oxigenul necesar vietii.Te gandesti ca sunt destul de multi arbori, dar raportat la numarul de locuitori ai planetei fiecaruia dintre noi ii revin 422 de arbori, numai ca in fiecare an se pierd 15 miliarde de arbori datorita oamenilor.

2. Cutremurele

In fiecare an pe Terra sunt detectate in jur de 500 000 de cutremure, 100 000 dintre ele sunt resimtite, iar dintre acestea 100 de cutremure pot cauze daune. Din toate cutremurele detectate intr-un an 90 % dintre ele, adica 450 000 de cutremure au loc in asa numitul Inel de foc, o zona cuprinsa in Bazinul Oceanului Pacific. Dar cu toate astea, o data la cativa zeci de ani are loc un cutremur care schimba cu totul caracteristicile planetei. Astfel, in urma cutremurului din Japonia din anul 2011, viteza de rotatie a Pamantului a crescut micsorand ziua cu 1,8 microsecunde.

1.  Oamenii

Cu o istorie de 4,5 miliarde de ani Terra a evoluat si a dezvoltat viata pe Pamant luand-o de la 0 si ajungand in zilele noastre sa fie stapanita de oameni, in numar de 7,3 miliarde in 2015. Dar ce ar fi daca am prezenta intreaga istorie a Planetei in 24 de ore. Ei bine, treaba ar incepe dis de dimineata la ora 4 cand ar aparea organismele unicelulare, la ora 13.00 o simpla celula integreaza o alta si formeaza o celula cu organe interne, la 18.30 aceste celule formeaza colonii si dezvolta viata multicelulara. Dupa 20.30 viata, asa cum o stim noi incepe sa ia nastere si apar primele nevertebrate si incredibila diversificare incepe si chiar inainte de ora 22.00 apar primele plante pe Pamant. La 22.30 apar primele paduri care acopera Pamantul si acesta este dominat de dinozauri care dispar si ei la 23.41, aparand astfel era mamiferelor cu primele maimute si chiar inainte de miezul noptii cu 2 minute apare intr-un final si omul. Si toata istoria omul este prezentata in 120 de secunde raportata la varsta Pamantului. In concluzie, daca vrem sa ne marim existenta pe aceasta Planeta ar fi cazul sa avem grija de Terra asa cum si ea a avut grija ca noi sa ajungem ce suntem azi.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!