În 1937, faimosul pilot sovietic Sigizmund Levanevsky a preluat conducerea a ceea ce trebuia să fie primul zbor de marfă-pasageri peste Polul Nord de la Moscova la Fairbanks, Alaska.

Distanța a fost enormă, iar experții au crezut că va fi nevoie de un an întreg de pregătire. În încercarea de a-l impresiona pe Stalin, oficialii responsabili au decis să o facă în trei luni. Riscurile erau atât de evidente încât ofițerul radio al aeronavei chiar a glumit că membrii echipajului zburau spre moarte.

Deloc surprinzător, ceva a mers prost, iar omul cunoscut de presa americană drept „rusul Lindbergh” a dispărut împreună cu echipajul său de șase oameni. În timpul decolării, motorul din extrema dreapta scotea fum, dar inginerii de la sol au prezis că va avea loc. încetează curând. Nouăsprezece ore mai târziu, a fost primit un mesaj radio: „Motorul de extremă dreapta s-a oprit din cauza unei probleme la sistemul de ulei. Intrarea în cer înnorat. Altitudine 4.600 metri. Voi încerca o aterizare.” Echipele de salvare ruse, canadiene și americane au pieptănat Arctica, dar nu a putut fi găsită nicio urmă a aeronavei.

Ultimul zbor al lui Levanevsky

De-a lungul anilor, au existat diverse teorii despre locul de odihnă final al lui Levanevsky și al echipajului său. Cea mai plauzibilă implică un operator radio din Point Barrow, Alaska, căruia i s-a spus că inuiții locali au asistat la prăbușirea unei aeronave în apă lângă Insulele Jones.

In timpul unei cercetari amanuntite, echipajul a observat că acul busolei era îndreptat drept în jos la un moment dat. Cu toate acestea, nu au putut fi găsite epave, iar căutarea a trebuit să fie anulată din cauza gheții. Un raport a fost trimis la Moscova, dar a fost uitat rapid după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

O altă teorie sugerează că a existat o eroare de navigație atunci când zborul a traversat Polul Nord și a fost forțat să coboare sub nivelul norilor. Fără ca echipajul să știe, au ajuns să facă o întoarcere accidentală de 80 de grade, s-au îndreptat înapoi în Uniunea Sovietică și s-au prăbușit în Lacul Sebyan-Kyuyel din Siberia. Se pare că a fost detectată o anomalie magnetică în adâncurile lacului, dar nu s-au putut găsi alte dovezi, iar teoria a rămas fără nici un suport la sfârșitul anilor ’90.

Poate că cea mai ridicolă teorie este că Levanevsky a fost forțat să aterizeze pe o portiune de gheață, de unde a fost salvat de un submarin german. Apoi se presupune că și-a oferit serviciile Luftwaffe-ului, participând chiar și la bombardarea Moscovei.

Leave a comment

error

Daca ti-a placut, te poti abona aici!